Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Jde ušetřit, když si zvolíte nízkoenergetický dům?

Stavební firmy

Jde ušetřit, když si zvolíte nízkoenergetický dům?

Ceny energii neustále rostou a díky tomu přibývají možnosti, jak snížit výdaje na co možná nejméně. Zvolit můžeme alternativní způsoby ohřevu vody a vytápění nebo vsadit na cenově nákladnější, ve finále ovšem efektivnější variantu, kterou jsou nízkoenergetické domy. Jak již samotný název těchto domů napovídá, jedná se o stavby, vyznačující se nízkou spotřebou energie a z toho plynoucí finanční úsporou. Dům v nízkoenergetickém standardu se dá postavit i při omezeném rozpočtu. V takovém případě je ovšem nutno počítat s menší podlahovou plochou, nižším standardem vybavení, ale i jednoduchým tvarem stavby. Ve finále ovšem můžete ušetřit zajímavé finanční částky, které jsme pro vás vypočítali na následujících řádcích.

Ušetříte jedině s dobrým dodavatelem

Rozhodnete-li se pro výstavbu dřevostavby či zděného domu svépomocí, ve finále můžete svého neprozíravého rozhodnutí litovat. Nejen, že realizací stavby ztratíte mnoho dlouhých let, také můžete nadělat řadu zbytečných chyb, jež se vám poté nepříjemně prodraží. Vždy je proto nezbytně nutné oslovit známou a spolehlivou stavební firmu, která nízkoenergetické domy na klíč již dlouhou dobu realizuje a má proto bohaté zkušenosti a portfolio spokojených klientů. Pokud vy sami nemáte potřebné vzdělání a zkušenosti, výstavbě nízkoenergetického domu se proto v tomto případě doporučujeme vyhnout obřím obloukem.

Pozor na použité materiály

Ani přehnaná snaha ušetřit během realizace stavby se vám ve finále nevyplatí.  Nízkoenergetické dřevostavby nemohou plnit funkci, pro kterou byly postaveny, aniž by se do jejich realizace správně nezainvestovalo. Taková nedostatečná hydroizolace v základech vám může dům znehodnotit a nekvalitní či slabá tepelná izolace sníží jeho energetické parametry stejně, jako nevhodně zvolené konstrukční materiály. Pozor si dávejte také na použitá okna. V dnešní době jsou již ta s trojsklem obecně uznávaným a používaným standardem, nezapomínejte ovšem na jejich správné osazení a především celkovou vzduchotěsnost obvodového pláště objektu. Pouze kvalitní materiály a odborné provedení vám ve finále pomohou ušetřit zajímavé finanční částky.

Kolik finančních prostředků nízkoenergetické stavby ušetří?

A nyní se dostáváme k zásadní otázce, která nás provází celým článkem – kolik finančních prostředků vlastně takové nízkoenergetické dřevostavby na klíč dokáží přinést do vašeho rodinného rozpočtu? Pokud splníte podmínky výše uvedené, můžete během 20 až 30 let ušetřit i příjemných 700 000 Kč! A to už je částka, kterou na chodníku jen tak nenajdete. Potřebujete snad další důvody, proč se o nízkoenergetické domy zajímat?

 


Autor: estavebnici.cz (31.05.2016)

zde nás můžete sledovat na facebooku