Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Dřevostavby

Stavební firmy

Když slyšíme dřevostavby, tak si většinou představíme chalupu v lese. Tohle už je minulostí, protože díky současným technologiím jsou dřevostavby novým trendem ve stavění domů.

V dřívějších dobách byly ze dřeva snad jen chalupy nebo chaty. V dnešních dnech už nejsou dřevostavby jen krátkodobá investice nebo chalupa, ale naopak plnohodnotný dům, který se hodí třeba i do města. Dříve byly cihlové domy levnější a delší dobu vydržely, proto je lidé často více využívali než dřevo. Změna nastala hlavně díky Skandinávii a Severní Americe, kteří dřevostavby mají ve velké oblibě a vynalezly se nové technologie, které usnadnili stavbu domů a prodloužily jejich životnost. Skandinávie díky ekologii, protože dřevo je obnovitelný zdroj. Amerika si je oblíbila díky rychlosti a levné výstavbě, protože tam často řádí tornáda.

Myslím, že jako jedna z prvních myšlenek je cena. Na internetu najdete různé ceny a stačí si jen vybrat co přesně a za jakou částku chcete. Právě díky velké oblibě můžete najít hodně firem, které se stavbou dřevostaveb zabývá. Firmy často nabízí návrh stavby zdarma, takže se dobře rozhlédněte. Dům si můžete nechat postavit od 1 milionu Kč až po několik desítek milionů. Cena se totiž liší nejenom velikostí domu, ale také podle tepelné úspory, kterou chcete v budoucnu mít.

Dřevostavby jsou oblíbené kvůli rychlosti stavby. U klasické stavby musíte čekat třeba až beton ztvrdne a podobné věci, ale tady cca za měsíc máte postavený celý dům. Bohužel z této rychlosti může vzniknout problém ohledně nekvalitně odvedené práce. V Česku jsou dřevostavby přece jen novinkou a díky velkému zájmu se objevují i firmy, které se stavbou nemají zkušenosti a můžou odvézt tzv. fušerskou práci. Proto je dobré pozvat si i nezávislého odborníka, aby stavbu zkontroloval a zjistil případné nedostatky. Dřevostavby mají dlouhou životnost, ale právě díky nekvalitně odvedené práci se životnost může razantně zkrátit.

U životnosti dřevostaveb na chvilku zůstanu. Častým omylem totiž bývá, že dřevěný dům má menší životnost oproti klasickému cihlovému. Z pohledu životnosti jsou dřevostavby stejné jako u jiných materiálů. Záleží spíš na naší péči o dům, jak dlouho vydrží než na materiálu ze kterého je posaven. To částečně souvisí právě s výběrem firmy. Pokud se postavení domu odflákne, tak dřevo může být napadeno červotoči nebo houbami. Právě díky konzultaci s odobrníky se tyto problémy nestanou a dřevo vydrží stejně jako cihle. Ovšem je pravdou, že do zdí můžou jednodušeji proniknout hlodavci. Obecně se dá říct že stavby z masivu vydrží i několik staletí a lehké dřevostavby se odhadují na 100 let, což můžou ocenit další generace, protože dům se lze lehce nahradit novým.

Asi největší obavou u dřevostavby je požár. Z pohledu lajka je jasné, že dřevo shoří rychleji než beton. Tenhle názor je popchopitelný, ale není pravdivý. Každý materiál při určité teplotě shoří, ale dřevěná konstrukce je odolná díky zuhelnatělé vrstvě. Ve chvíli kdy dřevo cca do dvou až tří centimetru zuhelnatí, tak se ohoření výrazně zpomalí, protože zuhelnatělá vrsta brání přístupu kyslíku, který oheň potřebuje. Největší nebezpečí je vzplanutí interiéru, nábytku, textilů, spotřebičů a dalších, který způsobují největší problém při hašení požárů. Navíc dřevostavby v některých případech mají mnohem přísnější kritéria u protipožárních předpisů, že dokonce zvládnou požár lépe než kovové konstrukce.

Jak už bylo zmíněno, tak ve Skandinávii jsou dřevostavby oblíbené kvůli ekologii. V České republice je o jednu čtvrtinu vyšší přírůstek dřeva v lesích než je plánovaná těžba, což určitě potěší ekologicky smýšlející část lidí. Navíc rozhodně ušetříte na výdajích za energie. Když totiž zatopíte v dřevěném domě, tak v něm máte okamžitě teplo a to oproti zděnému domu, u kterého nejdřív musíte vytopit stěny, aby se ohřálo v místnostech je určitě velké plus. Díky velké nabídce si můžete sami vybrat, jaké bude mít dům tepelně-izolační vlastnosti, ale je určitě dobré se zeptat kolik může na energiích ušetřit a zamyslet se tak, jestli není lepší si připlatit a v budoucnu mít více peněz v kapse.

Obecně můžeme říct, že je 7 typů dřevostaveb. Některé Vám zde představím, ať víte co můžete čekat. Nejznámější jsou lehce montované domy. Základ tvoří dvě konstrukční desky mezi které se dává izolace a rám dřevěné nosní konstrukce. Stěny jsou celé vyrobené přímo v továrně a na stavbě se už jen s pomocí jeřábu rychle smontují dohromady. Tyto domy jsou oblíbené hlavně kvůli rychlosti a malé ceně. Dále jsou tu sloupkové konstrukce. V továrně jsou připraveny dřevěné rámy a až na staveništi se spojí s ostatními vrstvami. Tento postup je velmi podobný montovaným domům, ale zde máte větší možnost si dům přizpůsobit (velikost pokoj, počet pokojů a podobné). Posledním typem který vám popíšu a je oblíbený jsou mobilní a modulové dřevostavby. Ty se používají spíše jako provizorní bydlení a třeba oproti karavanům mají sedlovou střechu a lepší zateplení. Vypadají jako klasické domy, ale často bývají na kolečkách, aby se třeba na zahradě mohlo s domem pohybovat.


Autor: estavebnici.cz (07.09.2016)

zde nás můžete sledovat na facebooku