Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Je nutné řešit kotel a jeho revize? Ano!

Řemeslníci

 

Od 1. 1. 2017 si majitelé kotlů musí dát pozor, abych jejich kotel splňoval dané limity. Podle nového zákona se totiž kotle musí jednou za dva roky nechat kontrolovat. Protokol o kontrole musíte na vyžádání úřadu odevzdat jinak totiž hrozí velké sankce.

Velké množství lidí si může říct, že na něj určitě nepřijdou a když přijde výzva, tak rychle kotel koupí. Tady úřady varují, jelikož hrozí pokuta až 20 tisíc korun a instalace kotle může zabrat i několik měsíců. "Pokuta 50 tisíc korun může navíc přijít i za to, pokud budou v kotli spalována zakázaná paliva, především odpady, uhelné kaly a podobné," upozorňuje Vladimír Stupavský, ředitel Klastru Česká peleta.

Je dobré nešetřit na kotli, jelikož v současné době se nesmějí používat kole 1. a 2. emisní třídy, ale od roku 2018 mají zmizet z obchodů i kotle 3. emisní třídy a o několik let později i 4. emisní třídy. Pokud tedy majitelé nechtějí za pár let kupovat další kotel, tak se vyplatí koupit kotel v 5. emisní třídě. Navíc je dobré si dát pozor i na firmu od které kupujete. Pokud bude totiž kotel technologicky zastaralý, tak v pozdějších letech bude těžké zajistit jeho servis a případné opravy. Problém může nastat i s pojistkou, jelikož pojišťovny v případě požáru nemusí vyplatit pojistku, pokud se prokáže, že domácnost používá nevyhovující kotel.

Problémům se můžete vyhnout díky novým kotlům na biomasu - pelety, brikety nebo dřevo. Některé kotle splňují i přísnější emisní limity než ukládá 5. emisní třída. Je to velká výhoda, protože v roce 2020 bude zakázán prodej nekvalitních kotlů na území EU.

Pokud si ale koupíte kotel, který splňuje všechny podmínky, tak stále ještě nemáte vyhráno. Revizních techniků je totiž nedostatek. Navíc jsou všichni proškoleni jen od jednoho výrobce kamen a tudíž budou kontrolovat jen kotle, které jejich firma vyrobila. Hospodářská komora začala zveřejňovat na svých stránkách seznam revizních techniků, aby pomohla lidem, ale jestli to bude stačit se ještě uvidí. V současné době se cena revizí pohybuje okolo 1 500 Kč a trvají cca půl hodiny.

Vyhláška rozlišuje 2 druhy kontrol. První  jednorázová kontrola je u kotlů, které jsou v provozu více než 15 let. U této kontroly se zjišťuje provoz a údržba, způsob řízení regulace, stav vnitřních rozvodů tepelné energie, dimenzování kotle v poměru k požadavkům na tepelnou energii využitou výlučně v budově pro vytápění a přípravu TUV a účinnost kotle.

Poté jsou pravidelné kontroly, které jsou rozdílné i v četnosti kontrol a to následně:

20 - 20 kw           Pevné palivo      2 roky

                          Kapalné palivo   2 roky

                          Plynná palivo     4 roky

nad 200 kW         Všechna Paliva  1 rok

Pravidelnou kontrolou kotlů se zjišťují informace o provozu a údržbě, způsobu řízení a o regulaci a účinnosti kotle.

Zkontrolovat kotel může přijít i kontrolor, který zkontroluje čím topíte. Může na Vás být podána stížnost, která musí být podložena důkazy jako jsou fotografie, videa která mají více než třicetiminutový záznam (kvůli prokázání, že se nejednalo pouze o fázi roztápění). Na jejich základě úředníci zváží, zda je opatřit další důkazy nebo zda je očividné, že došlo k porušení zákona, například že majitel pálil nepovolená paliva.

Pokud během dvanácti po sobě jdoucích měsíců obdrží úřady opakovanou stížnost ohledně porušování zákona o ochraně ovzduší s doloženými důkazy, tak úřady pošlou písemné upozornění o kontrole kotle. Kontrola se musí prokázat služebním průkazem a pokud na oznámené kontrole nebudete k zastižení, tak Vám hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun a podle intenzity jednání to může být i přestupek nebo dokonce trestný čin..

Přestože se zdá, že majitelé můžou kotle vyčistit a vyhnout se tak pokutě, tak to nemusí být pravda. Velmi často jsou usazeniny v hloubce a rozbor, tak rozpozná čím se topí a navíc následně se může opakovat neohlášená kontrola. Z materiálů které máme běžně v domácnostech a velké množství lidí je pálí, a přitom jsou zakázané je to například dřevotříska, překližka, dřevovláknitá deska a další druhy lepeného dřeva. Dále jsou to odpady vzniklé v domácnostech jako např. PET láhve.

Česko se tímto zákonem připojuje k dalším zemím, kterého již mají jako jsou např. Švédsko, Rakousko, Německo nebo Itálie.


Autor: estavebnici.cz (20.09.2016)

zde nás můžete sledovat na facebooku