Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Chcete se odlišit? Obložte si dům..

Řemeslníci

Dávno je pryč doba, kdy většina fasád byla stejných a pomalu jste nerozeznaly vlastní dům. V dnešní době už jsou tyto doby dávno za námi a my si můžeme vybrat, jak chceme oživit náš dům.

Dříve bylo celkem pravidlem, že pět domů za sebou bylo úplně stejných a rozlišily jste je maximálně díky kytkám na přední zahrádce nebo soškou. V dnešní době už si můžeme vylepšit dům nejen různými barvami ale v současné době je například stále více oblíbený kámen. Lze si vybírat nejen z několika druhů ale dokonce i barev. A je jen na naší kreativitě co si vybereme.

A pokud se Vám kameny líbí, ale bojíte se finančních náklad, tak pro Vás mám dobrou zprávu, jelikož je už i levnější varianta a to tzv. obklady z umělého kamene. Nejsou vyrobeny z plastu, jak se někteří domnívají, ale ze směsi betonu která je následně dobarvena. Bývá nakombinována hrubší a jemnější struktura, takže vypadá jako originální přírodní kámen. Právě díky struktuře, velkému množství barev a tvarů jsou velkým konkurentem přírodního kamene. Navíc nejen kvůli nižší ceně, ale i díky nižší hmotnost (ušetříte peníze za dopravu a i manipulace je jednodušší) jsou tyto obklady oblíbenější než klasické kameny.  A fasádu stačí ji jen jednou za čas omýt vysokotlakým čističem (wapkou).

Hned na začátku je dobré si říci, jestli má fasáda nějaké nedostatky. Právě nedostatky může kamenná fasáda hezky skrýt nebo třeba i zdůraznit některou část domu třeba vstup do domu, opěrné zdířky, sloupy domu a také garáž. Je také dobré zmínit, že kamenné obklady se nepoužívají jen na venkovní fasádě. Oblíbené jsou i v interiérech a to například u krbů nebo v koupelnách, kde vytvoří moderní vzhled oproti "klasickým" dlaždicím.

Kamenné obklady neplní jen estetickou funkci, ale jsou dobrou volbou i na "zatíženějších" místech. Minimálně na soklech jsou velmi oblíbené a to kvůli cyklistům, kteří odkládají kola a nechtěně tak ničí fasádu. A na místech kde je fasáda vystavena povětrnostním vlivům, tak lze vytvořit účinnou obranu, jelikož kamenné obklady jsou odolné vůči mrazu a vodě. Navíc většina nových fasád je kvůli tepelné izolaci a na tu lze obklady bez problémů dávat.

U estetické části si musíme dát pozor na "překombinování". Snadno se totiž může stát, že použijeme více druhů obkladů a bude to vypadat jako v cirkuse. V současné době se již najde několik firem, které Vám vytvoří návrh fasády a vy budete vědět, jak bude vypadat. Pro někoho to můžou být vyhozené peníze, ale až uvidíte konečný výsledek, který se Vám nebude líbit, tak už bude pozdě.

Rozhodně se ale neoplatí šetřit na speciálních lepidlech pro upevnění dlaždic a na závěrečné impregnaci. Na fasádě sice ušetříte, ale po několika letech by mohly dlaždice upadávat nebo se zničti a dodatečné náklady a i starosti určitě nikomu za pár ušetřených stovek nestojí. Jednou z největších výhod je totiž dlouhá životnost a bezúdržbovost oproti jiným fasádám jako jsou například dřevo nebo fasádní omítka.


Autor: estavebnici.cz (13.10.2016)

zde nás můžete sledovat na facebooku